HOMEKoninklijk genootschap fysiotherapie Logo
fysiostyle
Vereniging Manuele therapie logo


Nordic walking voor parkinsonpatienten.
Inleiding.
Steeds mee
r fysiotherapeuten zien het  voordeel van de total body training van nordic walking, daarom zijn zij massaal cursussen gaan volgen om zelf programma’s op te starten voor verschillende doelgroepen waarbij bewegen centraal staat. Nordic walking is op dit moment de snelst groeiende tak van sport in Nederland. Het is een geschikte sport voor iedereen, ook voor parkinsonpatienten. Dit is de reden dat wij benaderd zijn door de parkinsonpatientenvereniging om cursussen te realiseren, speciaal voor parkinsonpatienten. 
De meeste parkinsonpatienten lopen voorover gebogen met kleine pasjes en bewegen hun armen nauwelijks mee, ook de romprotatie is vaak verminderd. Nordic walking legt juist de nadruk op het rechtop lopen een goede romprotatie, het nemen van lange passen en een lange armzwaai. De stokken die gebruikt worden bij nordic walking kunnen een steun zijn ter voorkoming van vallen.
De alternerende bewegingen kunnen de tremoren verminderen en de total body workout zorgt voor verbeteren van het uithoudingsvermogen, voor behoud van mobiliteit en vermindering van stijfheid en verkramping.
Kortom nordic walking lijkt een uitgelezen sport voor parkinsonpatienten.
Doelgroep:
Gediagnostisee
rde parkinsonpatienten (met eventuele partners) die een uur staan en lopen kunnen volhouden en die het leuk vinden om samen buiten te bewegen.
Doelstelling:             
-Voorlichting over nordic walking en de voordelen voor parkinsonpatienten.
-Verbetering van conditie, mobiliteit en spierkracht.
-Verder kan het nuttig zijn om te trainen met lotgenoten, ivm. Sociale contacten en steun. Ook  het  vinden van                 -lotgenoten die in de buurt wonen, kan leiden tot meer sociale contacten.
- 
Na afloop van de cursus, als de techniek eigen is gemaakt is het vrij eenvoudig om zelfstandig door te gaan.
PRAKTIJK


PAGINA TERUG LEES VERDER Vereniging orthomoleculaire geneeswijze logo

fysiotherapeut specialist in beweging